fredag 27. november 2009

ABC i ord og bilder: J

Da har vi kommet til J i Petunias ABC i ord og bilder. Jeg var veldig fristet til å ta noe som begynner på jul.. men så mistenker jeg at det er mange av dere andre som har tenkt i de baner.

Så litt på den kreative siden fra meg i dag, noe vi bruker mye de fleste av oss, nemlig:JPEG (ofte forkortet til JPG) er et elektronisk bildeformat utviklet av Joint Photographic Experts Group. Dette bildeformatet bruker en komprimeringsmetode med kvalitetstap, men til gjengjeld blir filene oftest mye mindre enn ved bruk av bildeformater som bruker komprimeringsmetoder uten kvalitetstap. Dette formatet blir derfor ofte brukt ved lagring av digitale fotografier, spesielt fotografier til bruk på Internett.
Komprimeringsmetoden til JPEG gjør det uegnet til lagring av tegninger med skarpe kanter eller linjer, og ved lagring av slike typer bilder brukes vanligvis bildeformatene PNG eller GIF, som lagrer bilder uten kvalitetstap.


Stjålet fra Wikipedia

PS. Det morsomme er at bildet mitt ble veldig kornete i jpeg-format (som jeg jo synes alle bildene mine blir på bloggen), så jeg måtte gjøre det om til png! Akkurat som det står i Wikipedia.

30 kommentarer:

 1. Ha, så lärde jag något nytt, igen :)

  SvarSlett
 2. Veldig interessant innlegg! Jeg har ikke peiling på sånne tekniske begreper når det gjeder data eller bilder. Helt grønn der:)

  SvarSlett
 3. Interessant for oss som liker å fotografere, men som ikke har så god peiling som vi skulle ønske ;-)

  God helg!

  SvarSlett
 4. Det som er så fint med å være med på ABC'n er jo nettopp det at man kan lære andre noe nytt, og også seg selv når man lager innleggene..for man vet jo ikke alt mellom himmel og jord..og godt er kanskje det. Herlig kreativ tolkning av J'n fra deg.
  Go helg :)

  SvarSlett
 5. Så, nå skjønner jeg hvorfor bildene alltid blir finere i png og gif, tusen takk!

  SvarSlett
 6. Detta var ett bra inlägg på bokstaven J
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 7. Et rigtig godt J. Der går jo næppe en dag, uden at man har noget med en jpeg at gøre. At tænke sig, for 20 år siden ville jeg ikke have anet, hvad en jpeg var!

  SvarSlett
 8. Detta var lurt! Bruker nesten bare Jpeg jeg,står nå det ihvertfall!Kul info:) Kjekt å begynne med melisen da:) Advents-tiden er koselig ja:)

  SvarSlett
 9. Et godt og kreativt innlegg. Det blir jo nok jul på bloggene framover. Misunner deg det fotostativet du har fram ;-) God fredagskveld og helg ønsker jeg deg.

  SvarSlett
 10. Intressant bidrag. Vilken tur att den digitala tekniken att fotografera och förvara foton finns. Fortfarande för ett år sedan vägrade jag ta till mig denna nya teknik. Jag tyckte den analoga kameran var den enda rätta. Tur att man kan ändra sig!!

  SvarSlett
 11. Hmmm, bra innlegg, lærte jo litt i dag også!!;o)

  SvarSlett
 12. Ett perfekt inlägg för en bloggare;-) Tänk att man (jag!) kan så lite om något som man använder varje dag......Tack för lektionen! /Anette

  SvarSlett
 13. Takk for innføringen. En dag skal jeg lære meg mye mer om slike tekniske greier. Kanskje begynne og stille inn kameraet litt målbevisst og sånn tilogmed. Inntil videre er jeg en knipser som tar umåtelig mange dårlige bilder og et og annet som går an ;-)

  SvarSlett
 14. Takk for innføringen. En dag skal jeg lære meg mye mer om tekniske greier og til og med begynne med litt målbevisst innstilling av kameraet. Inntil det er jeg en glad knipser som tar mange dårlige bilder og et og annet brukbart ;-)

  SvarSlett
 15. Åja, så den første kommentaren gikk inn allikevel.

  SvarSlett
 16. Så lærte jeg litt i dag og :-) Fint innlegg - ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 17. Jpg bilder bruker en jo hele tiden. Det var en smart løsning, som jeg ikke hadde tenk på i det hele tatt. Flott innlegg. Ha en riktig god helg.

  SvarSlett
 18. Takk for kommentarene alle sammen! :-)
  Jeg skulle bare ønske jeg fant ut hvordan jeg fikk endret filformatet i iPhoto! Jeg får det til i Picasa, men det blit dritt når jeg laster det opp til bloggen uansett. Det jeg laget til dette innlegget, gjorde jeg i 'Gimp' og lastet det opp rett derfra. Men det blir veldig tungvint å gjøre det med alle bildene til bloggen. Også tar de jo veldig stor plass..
  *grubler videre*

  SvarSlett
 19. Neida, jeg kan ikke forandre det i picasa heller... derfor.. Hmm..

  SvarSlett
 20. Da lærte eg noe nytt i dag og! Ser jo ordet hele veien, men har igrunn ikke visst noe særlig om det.. :p Er forresten ikke så veldig sunn av meg i kveld eg heller med sjokolade og lakris ;)

  SvarSlett
 21. Jeg bruger også PNG når jeg skal have en tegning eller et skærmdump til at se pænt ud; men jeg tror nu nok at der er kommet en nyere udgave af JPG-standarden, som kan håndtere forskellige typer billedkompression.

  Det er en flot "reklame" for JPEG - baggrunds-farven er dejlig blå, jeg fristes til at sige en varm blå (på denne skærm) :-)

  SvarSlett
 22. ja en lærer stadig noe nytt her , og det er nesten det beste med hele ABC , EN dag skjønner en kanskje hvordan en skal bruke det en lærer også. F

  SvarSlett
 23. Fin J! Flotte farger i bildet også:-)
  God søndag!

  SvarSlett
 24. Interessant innlegg! Ha en fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
 25. Såpass.. det var jeg ikek klar over, da lærte jeg noe nytt i dag.. Kreativ J, jeg og var sikekr påa t alle kom til ås krive om julen, men tror det er flere som har tenkt i de baner og dermed ikke skriver om julen.. Hehe
  ha en fin dag
  Mvh Belinda som er ute i siste liten som vanlig.. c",)

  SvarSlett
 26. dette du her skriver om er jeg ikke i stand til å skjønne noe av, men er nok fint for de som forstår. Jeg vil iallefall takke for din kommentar! Jeg har vært så opptatt hele helga, derfor ikke besøkt så mange blogger. Ønsker deg en god advetstid! Fra Margit.

  SvarSlett
 27. Kjempestilig innlegg!
  Ha ei fin uke!

  SvarSlett
 28. FIN J!
  Takk for kommentaren inne hos meg=)
  Ha en flott uke=)

  SvarSlett