mandag 4. oktober 2010

Historie

Mandagstema i dag er historie. Siden jeg bor i byen under denne flotte festningen;

nemlig Fredriksten festning, måtte jeg opp dit og ta noen bilder i ettermiddag. Dette bildet har jeg funnet på nettet (jeg har IKKE tatt det, selv om Picasa slengte på signaturen min), men jeg fant ikke ut hvem som har tatt det. Her der dere hvor flott festningen er på vinteren!

Byggingen av det permanente festningsanlegg Fredriksten begynte i 1661. Blant de mange dramatiske hendelser på Fredsiksten Festning, er utvilsomt svenskekongen Karl XII's angrep i 1716 og 1718, og særlig hans død her under det siste, de mest berømte og omskrevne. 4. juli 1716 mislyktes han i et kuppartet angrep på festningen. Svenskene måtte i stedet nøye seg med å ta den nesten ubefestede byen, men heller ikke her fikk de være i fred. Innbyggerne satte byen sin i brann, og drev på den måten okkupantene ut. Denne hendelsen inspirerte Bjørnstjerne Bjørnson til å skrive det 4. vers i "Ja, vi elsker": "- ti vi heller landet brente enn det kom til fall. Husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald."

(Kilde: Nasjonale festningsverk)


Indre festning. Her ser man ut mot fjorden. I bildet mitt ble den jo hvit..
Dette er lille kruttårn. Det er bare inngangspartiet som er fra 1801, resten er fra 1600-tallet.


Klokketårnet. Det var visstnok fra stupet under tårnet at løytnantens elskerinne kastet seg utfor av kjærlighetssorg, og hun spøker på festningen fremdeles. Du kan lese om Den Hvite Dame her..


Kanoner er det mange av.
Murene rundt Citadellet (indre festning)


Den lille prikken i det fjerne er Norges høyeste bygg; Nexans-tårnet. Det ble 122m høyt nå i sommer. Historisk det også altså.
Og blånene i det fjerne, det er Sverige.

9 kommentarer:

 1. Flott innlegg ... for ikke å snakke om anlegg. Har ikke vært der, men skjønner at jeg må ta meg en tur! For jeg "elsker" slike byggverk og steder jeg kan nye utsikten!

  SvarSlett
 2. Wow vilken läcker fästning, ja du dom kunde bygga förr i tiden;-)

  SvarSlett
 3. Åh, så flotte bilder! Og tusen takk for kommentaren på bloggen min :)

  SvarSlett
 4. Her var det virkelig historie og kjempefine bilder! Må være spennende å se denne festningen!
  Takk for din kommentar! -Margit-

  SvarSlett
 5. Åh så himla vacker! Tack för alla fina bilder därifrån!

  SvarSlett
 6. Vackra bilder med skön stämning!

  SvarSlett
 7. Flotte bilder fra Fredriksten festning!
  Jeg liker veldig godt å vandre rundt på slike gamle steder så denne er satt på listen over steder å besøke - takk for at du delte dette :)

  SvarSlett
 8. Det er utrolig hvor mye fint som ble laget før. Vakre detaljer er det mange av på bildene dine og jammen gjør du oss kjent med historikken også.

  Supert innlegg.

  Klem fra Astrid

  SvarSlett
 9. Heia, søta! Du har fått noe inne i min blogg. Surprise, surprise!

  SvarSlett